Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Vaccinarea și deparazitarea câinilor și pisicilor

Vaccinarea la câine și pisică

Este foarte important să înțelegem că înaintea vaccinării este OBLIGATORIE deparazitarea animalelor de companie!

Înainte de administrarea medicației antiparazitare, se efectuează OBLIGATORIU examenul copro-parazitologic (din fecale), pentru identificarea speciei de parazit intestinal și gradul de infestare;

Deparazitarea la câine se efectuează astfel:

Pentru paraziți interni

 • la vârsta de 6 săptămâni  se efectuează prima deparazitare, și medicul veterinar va alege medicamente  antiparazitare care conțin: pirantel, febendazol și praziquantel,  în funcție de gradul de infestare identificat la examenul copro-parazitologic;
 • repetarea deparazitării se efectuează după 2 și 4 săptămâni de la prima deparazitare;
 • iar apoi din 4 în 4 luni – folosind același tratament.

Pentru dirofilarioză

Din luna aprilie până în luna octombrie (perioada de activitate a țânțarilor) se administrează, la recomandarea medicului veterinar medicamente antiparazitare care conțin  milbemicin și praziquantel.

Pentru paraziți interni (căpușe și purici)

 •  lunar se recomandă comprimate masticabile ce conțin sarolaner, moxidectin și pirantel sau afoxolaner și milbemycin oxime;
 • la 3 luni se recomandă tabletă masticabilă ce conține fluralaner;
 • la 6 luni se recomandă zgardă ce conține imidacloprid și flumetrin/deltametrin/propoxur/propoxur și flumetrin.

Deparazitarea la pisică se efectuează astfel:

 • la vârsta de 10 săptămâni se efectuează prima deparazitare și medicul veterinar va alege medicamente  antiparazitare care conțin: febendazol și praziquantel,  în funcție de gradul de infestare identificat la examenul copro-parazitologic;
 • repetarea deparazitării se efectuează la 14 zile de la prima deparazitare;

Pentru pisicile care trăiesc în casă deparazitarea se efectuează de 3-4 ori/an folosind medicamente ce conțin;imidacloprid și flumetrin.

Pentru pisicle care trăiesc în afara casei, pe lângă deparazitarea internă se efectuează și deparazitare externă, cu fiole sau zgardă care conțin substanțe active: imidacloprid și flumetrin.

Vaccinarea date generale!

Prin vaccinare, animalului de companie i se oferă șansa de a avea o viață lungă și sănătoasă, iar proprietarului una dintre cele mai ușoare modalități de a-l proteja pe întreg parcursul vieții. Folosite la timpul potrivit și în combinația corespunzătoare, vaccinurile ajută la prevenirea multor boli infecțioase ale animalelor, unele dintre ele fiind transmisibile la om.

Vaccinarea este o procedură medicală cu riscuri și beneficii pe care trebuie să le evaluăm pentru fiecare animal de companie în raport cu stilul său de viață și sănătate. Cunoscând istoricul medical, originea animalului, condițiile de creștere și activitățile lui, medicul veterinar poate stabili un regim de vaccinare care să ofere cea mai sigură și bună protecție animalului și familiei lui.

Înțelegerea vaccinurilor

Vaccinurile sunt preparate biologice, administrate uzual prin injectare, care ajută organismul să lupte împotriva anumitor virusuri sau bacterii prin stimularea unui răspuns din partea sistemului sau imunitar. În funcție de vaccin și protocolul de vaccinare, protecția animalului de companie se instalează după un interval de timp variabil de la inoculare (zile, săptămâni) și este de lungă durată (luni, ani).

Determinarea momentului și frecvenței vaccinărilor

Medicul veterinar va alege cel mai bun program de vaccinare pentru animalul tău de companie. Acest lucru va depinde de tipul de vaccin, de vârsta animalului, de istoricul medical, de riscurile epidemiologice, de mediu și de stilul de viață.

Riscuri asociate cu vaccinarea

În mod similar altor produse medicamentoase, utilizarea vaccinurilor se face cu atenționări și precauții speciale. Este foarte important să informați medicul veterinar despre starea de sănătate și istoricul alergic al animalului de companie.

Programul de vaccinare va proteja animalul tău de companie pe parcursul vieții sale.

Vaccinurile se efectuează împotriva următoarelor boli:

 • Rabia. În România, vaccinarea contra rabiei a câinilor și pisicilor în vârstă de peste 3 luni cu rapel la 12 luni este obligatorie (Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014). Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligația proprietarilor şi a deţinătorilor de animale.
 • Parvoviroza canină, boala Carré (Distemper), hepatita infecțioasă, laringotraheita infecțioasă, parainfluența. De regulă, vaccinurile împotriva acestor boli se administrează pentru prima dată între 6 și 8 săptămâni, iar injecțiile de rapel se repetă la fiecare 3 săptămâni până când cățelul are aproximativ 16-18 săptămâni, urmat de vaccinări de întreținere anuale. Unele dintre aceste boli pot fi fatale, așa că este important ca vaccinarea să se facă la timp.
 • Coronaviroza canină. De obicei, vaccinul se administrează la câini începând cu vârsta de 5 săptămâni, cu rapel la 2-3 săptămâni și revaccinare la intervale de 6 luni pentru menținerea permanentă a imunității.
 • Leptospiroza. De regulă, vaccinarea câinilor împotriva unor serotipuri de Leptospira se face începând cu vârsta de 8 săptămâni, cu rapel la 2-4 săptămâni și vaccinări de întreținere la 6-12 luni, în funcție de riscurile epidemiologice.
 • Caliciviroza felină, rinotraheita infecțioasă felină, panleucopenia felină. De regulă, vaccinurile împotriva acestor boli se administrează la pisici începând cu vârsta de 8 săptămâni, cu rapel la 3-4 săptămâni și vaccinare de întreținere anuală. Unele dintre aceste boli pot fi fatale, așa că este important ca vaccinarea împotriva acestor boli să se facă la timp.
 • Leucemia infecțioasă felină. Primul vaccin împotriva FeLV este administrat, de obicei, la pisoii de 8 săptămâni, cu rapel la 3-4 săptămâni și vaccinare de întreținere anuală, în funcție de riscurile epidemiologice.
 • Boala Lyme (borelioza). Vaccinul utilizat trebuie să conțină tulpinile tipice pentru Europa şi Asia și, de regulă, se administrează începând cu vârsta de 12 săptămâni cu rapel la 2-3 săptămâni revaccinare anuală pentru menținerea imunității.
 • Infecția cu Bordetella bronchiseptica. Vaccinarea câinilor are ca obiective reducerea semnelor clinice și a excreției bacteriei. Suspensia cu administrare intranazală este indicată pentru imunizarea activă a cățeilor începând cu vârsta de 3 săptămâni cu repetare la 12 luni, dar vaccinul poate fi administrat și de la vârsta de 8 săptămâni, concomitent cu alte vaccinuri. Versiunea injectabilă a vaccinului ar trebui administrată la căței cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 săptămâni, cu rapel la 4 săptămâni și revaccinare la fiecare 6 – 12 luni, în funcție de factorii de risc pentru câine. Dacă îți vei duce câinele la orice fel de cursuri de dresaj sau la un hotel pentru animale, unitatea îți va solicita să aibă rapel la fiecare șase luni.

Vaccinarea câinilor

Vaccinarea la câine Vaccinarea joacă un rol esențial în protejarea câinelui de boli grave și chiar fatale. Ce sunt vaccinurile pentru câini și de ce sunt importante? Vaccinurile ajută sistemul imunitar al câinelui să se pregătească pentru a se apăra în mod specific de o posibilă invazie cu virusuri sau bacterii patogene. În general, vaccinurile

Vezi mai mult +

Vaccinarea pisicilor

Vaccinarea pisicilor De fapt, pisicile nu au nouă vieți, așa că trebuie să faci tot ce poți pentru a le proteja. Cheia? Vaccinarea! Vaccinurile îți protejează pisica de bolile cauzate de virusuri și bacterii. De asemenea, pot întări sistemul imunitar. Indiferent dacă ai un pisoi mic sau o pisică adultă, medicul veterinar te poate ajuta

Vezi mai mult +

Microciparea câinilor

Microciparea câinilor Potrivit statisticilor, unul din trei animale de companie se pierd la un moment dat în viața lor, iar al tău ar putea foarte bine să fie unul dintre ei. Acesta este un motiv mai mult decât suficient să-ți microcipezi tovarășul canin. Dar, cum funcționează microcipurile pentru câini? Iată câteva informații de bază despre

Vezi mai mult +
Daniel LunguDaniel Lungu
19:55 13 Feb 22
It's a nice building and you have the chance to park your car as they have a parking. There is a also an impressive library at the first floor that offers print journals & books but also electronic databases
Alin VladAlin Vlad
23:30 24 Jan 22
Ok
Edgardo GallardoEdgardo Gallardo
08:48 07 Oct 21
Great service and excelent price. You just have to make some time to take your pet since sometimes it takes a while.
Daniel LazarDaniel Lazar
07:07 25 Nov 20
Clean, professional
E Sa.E Sa.
21:21 09 Jan 15
Boring
js_loader

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...