Vaccinarea pisicilor
De fapt, pisicile nu au nouă vieți, așa că trebuie să faci tot ce poți pentru a le proteja. Cheia? Vaccinarea! Vaccinurile îți protejează pisica de bolile cauzate de virusuri și bacterii. De asemenea, pot întări sistemul imunitar.
Indiferent dacă ai un pisoi mic sau o pisică adultă, medicul veterinar te poate ajuta să-ți protejezi animalul de companie prin alegerea vaccinurilor potrivite și utilizarea lor într-o schemă vaccinală multianuală optimă. De obicei, protocolul vaccinal depinde de vârsta pisicii, de istoricul medical și de stilul de viață adoptat. De asemenea, medicul veterinar o să aibă în vedere perioada de imunitate conferită de produsul vaccinal ales și riscul expunerii pisicii la patogenul țintit de vaccin.
Uzual, vaccinarea pisicilor începe la vârsta de 8-10 săptămâni, cu administrarea valențelor de bază în două doze la interval de 3-4 săptămâni și revaccinare la interval de 12 luni.
De ce vaccinuri au nevoie pisicile?
În schema de bază, toate pisicile ar trebui vaccinate împotriva următoarelor boli:
- Caliciviroza felină
- Rinotraheita infecțioasă felină
- Panleucopenia felină
- Rabia
În funcție de presiunea infecțioasă, schema vaccinală poate să cuprindă și vaccinuri împotriva virusului leucemiei feline, virusului imunodeficienței feline, Chlamydia felis și Bordetella bronchiseptica.
Reține-ți că vaccinurile nu oferă imunitate totală împotriva bolilor. Vaccinarea se face după examinarea clinică adecvată de către medicul veterinar. Se vor vaccina doar pisicile sănătoase. Pentru a-ti ajuta animalul de companie să rămână sănătos, limitează contactul acestuia cu animalele infectate și cu locurile în care bolile pot fi mai frecvente.