Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Vaccinarea câinilor

Vaccinarea la câine

Vaccinarea joacă un rol esențial în protejarea câinelui de boli grave și chiar fatale.

Ce sunt vaccinurile pentru câini și de ce sunt importante?

Vaccinurile ajută sistemul imunitar al câinelui să se pregătească pentru a se apăra în mod specific de o posibilă invazie cu virusuri sau bacterii patogene. În general, vaccinurile pentru câini sunt pe bază de proteine (conțin antigene), imită organismele care cauzează boli, dar nu provoacă boli. Scopul acestor vaccinuri este de a stimula sistemul imunitar, făcându-l să sintetizeze anticorpi specifici. În acest fel, dacă un câine este expus la microorganisme care produc boală față de care a fost vaccinat, sistemul său imunitar va recunoaște patogenul și, prin urmare, va fi pregătit să îl combată sau cel puțin să-i reducă efectele.

Care sunt vaccinurile de bază pentru câini?

Stabilirea valențelor de bază pe care trebuie să le aibă un produs vaccinal destinat imunizării câinilor se face în corelație cu severitatea bolii produse (boală gravă, posibil cu evoluție fatală), riscul de expunere (număr mare de animale infectate în teritoriu) și modul de transmitere (se transmite cu ușurință la câini, dar și la alte specii de animale, inclusiv om).

Vaccinurile de bază pentru câini ar trebui să prevină următoarele boli:

 • Parvoviroza canină
 • Boala Carré
 • Hepatita infecțioasă
 • Laringotraheita infecțioasă
 • Parainfluența
 • Rabia

 

 

 

 

În funcție de situația epidemiologică locală, la schema vaccinală de bază pentru câini se mai pot adăuga vaccinuri care să prevină bolile asociate infecției cu :

Bordetella bronchiseptica (tusea de canisă)

Leptospira interrogans serovar Icterohaemorrhagiae, Leptospira interrogans serovar Canicola și Leptospira interrogans serovar Grippotyphosa (leptopsiroza)

Borrelia garinii şi Borrelia afzelii (boala Lyme)

Deși aceste vaccinuri nu sunt considerate de bază, ele sunt foarte importante pentru câinii cu risc de expunere ridicat. La următoarea întâlnire, vom fi bucuroși să analizăm care dintre bolile de mai sus pot fi prevenite vaccinal și să vă facem recomandările corespunzătoare.

Există opțiuni de vaccinare a câinilor?

Deși vaccinarea este foarte importantă pentru sănătatea și bunăstarea câinelui tău de companie, nu toate produsele vaccinale disponibile comercial se pretează a fi utilizate în imunizarea unui cățel sau câine adult. Pentru anumite produse vaccinale, administrarea ar trebui să țină cont de următorii factori:

 • Vârstă
 • Istoric medical
 • Habitat
 • Călătorii planificate
 • Stil de viată

Prin urmare, este foarte important să împărtășiți medicului veterinar cât mai multe informații despre trecutul, prezentul și viitorul planificat astfel încât protocolul de vaccinare să elimine cât mai mult din posibilele riscuri de îmbolnăvire.

Când să începi vaccinarea cățelului?

În general, un cățel ar trebui să înceapă vaccinurile între 6 și 8 săptămâni, și apoi la fiecare trei săptămâni până la vârsta de aproximativ patru luni, când va primi doza finală. În general, dacă mama are un sistem imunitar sănătos și a beneficiat de un program vaccinal optim, cățeii vor primi anticorpi în timpul alăptării.

 

 

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...