Urgențe veterinare
Echipa de medici ai Spitalului Veterinar Universitar de Urgență Prof. Dr. Alin Bîrțoiu sunt pregătiți pentru toate urgențele medicale sau chirurgicale pe care animalul de companie le poate avea.
A avea un animal de companie este un angajament. Majoritatea oamenilor înțeleg greșit cele mai frecvente urgențe pentru animalele de companie și nu ajung într-o unitate spitalicească decât când este prea târziu.
Înțelegerea și păstrarea unei liste cu cele mai frecvente urgențe care necesită atenția unui medic veterinar vă ajută la menținerea unui animal de companie sănătos pentru o lungă perioadă de timp.
Este foarte important să recunoașteți o urgență veterinară și să aduceți în cel mai scurt timp animalul de companie la spitalul nostru!
1.Hemoragie
Reprezintă pierderea de sânge care are cauze diverse și care se clasifică în două categorii: hemoragia externă și hemoragia internă. Hemoragia externă este foarte ușor de sesizat și provine, în general, în urma unor plăgi (produse prin mușcătură, lovire, tăiere sau înțepare). Primul ajutor este reprezentat de aplicarea compreselor și a bandajului compresiv pe zona care prezintă hemoragie externă. Apoi aduceți pacientul în spitalul nostru.
Hemoragia internă este foarte gravă și necesită un diagnostic cert și o terapie imediată pe care le poate efectua numai medicul veterinar.
Cum recunosc o hemoragie internă la animalul meu de companie?
Trebuie să înțelegeți că este o urgență MAJORĂ și dacă recunoașteți semnele clinice, veți ajunge în timp util la spital cu animalul dumneavoastră.
Semnele clinice ale hemoragiei interne sunt următoarele: mucoasa gingivală este palidă (albă); extremitățile (lăbuțele, urechile și coada) sunt reci; respirația este dificilă; pulsul slab. Animalul de companie prezintă slăbiciune și nu răspunde la stimuli. Palparea abdomenului este dureroasă.
Dacă recunoașteți aceste semne clinice la animalul dumneavostră aduceți-l urgent la spitalul nostru!
2. Sufocare și dificultăți de respirație
Dacă animalul de companie prezință senzație de sufocare, dificultăți de respirație care au debutat brusc verifică imediat cavitatea bucală, îndepărtează secrețiile și verifică dacă este prezent vreun corp străin care obstruează căile respiratorii. Ai grijă să nu împingi corpul străin în căile respiratorii! Animalul dumneavostră trebuie adus de urgență la spitalul nostru, are nevoie de îngrijiri speciale pe care numai medicii veterinari calificați le pot oferi.
3. Intoxicații
Multe lucruri (mâncare, băutură, produse de curățenie, momeli pentru dăunători, plante ornamentale, medicamentele sau antigelul) pe care oamenii le folosesc în mod uzual sunt toxice/letale pentru animale. Animalele de companie au o curiozitate deosebită și pot ingera de bunăvoie aceste produse toxice. Află lista completă de articole care sunt otrăvitoare pentru animalul tău de companie (cartea First aid for dogs and cats – dr. Seralp Uzun, este disponibilă). Dacă bănuiesti că animalul tău de companie a ingerat orice substanță otrăvitoare sună imediat la spital 0214108455!
4. Imposibilitatea de a urina sau defeca
Dacă animalul de companie prezintă dureri la urinare sau la defecare sau nu poate urina sau defeca este foarte important să afli cauza ce a determinat asta. De multe ori animalele nu exprimă durere, așa că o problemă în curs poate evolua către o problemă care pune viața în pericol fără știrea ta.
5. Convulsii
Dacă un animal prezintă convulsii, este necesar un consult medical de urgență. Amețelile, mersul nesigur, căderea pe o parte, mersul în cerc sau contracțiile musculare sunt considerate urgențe medicale și animalul de companie are nevoie de un consult neurologic și de investigații suplimentare (examen cardiologic, măsurarea tensiunii arteriale, examene imagistice).
6. Vărsăturile și diareea severă
Oricare dintre aceste simptome (vărsătura și diareea) în severitatea lor vor provoca deshidratare și moarte dacă nu se stabilește diagnosticul și nu se instituie tratamentul imediat. Este important să aflăm de ce animalul are această simptomatologie. Aduceți animalul la spitalul nostru și încearcă să-ți amintești ce a mâncat, dacă a ingerat vreun corp străin (oase, șosete, sfori, jucării). Ia în considerare orice otrăvuri pe care animalul le-ar fi întâlnit folosind lista de toxice menționată mai sus. Informațiile pe care le poți furniza despre cele mai recente activități ale animalului tău de companie ne vor ajuta în diagnostic și terapie.
7.Fracturile închise și deschise
Accidentele rutiere și căderile de la înălțime se soldează frecvent cu fracturi (închise sau deschise – capetele osoase fracturate sunt exteriorizate prin piele) atât la câine cât și la pisică. Nu este niciodată o idee bună să permiți unui animal să se „vindece” singur în cazul fracturilor. Animalul tău de companie are nevoie de un diagnostic radiografic, de medicație împotriva durerii (analgezie) și de o intervenție chirurgicală ortopedică. Echipa de chirurgi a spitalului nostru are experiență în tratarea acestor tipuri fracturi.
8. Șocul termic
Pe măsură ce aflăm despre neglijența unor proprietari care au lăsat animale, pe timpul verii, în mașină conștientizăm că șocul termic poate provoca moartea. Animalul care a suferit un șoc termic are temperatura corporală foarte ridicată, gâfâie excesiv, gingiile au culoare roșie închisă, este deshidratat (limba este uscată), prezintă amețeli, convulsii, diaree cu sânge sau vărsături. Aduceți animalul de companie imediat la spitalul de urgență, are nevoie de tratament de specialitate.