Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Protezarea intrascelară

Protezarea intrasclerală

Este o intervenție chirurgicală estetică indicată în afecțiuni oculare dureroase  (glaucomul și buftalmia). Maladia glaucomatoasă se caracterizează prin creșterea presiunii intraoculare (PIO), care afectează retina și nervul optic, astfel că majoritatea pacienților orbesc. Din punct de vedere clinic, pacientul prezintă DURERE OCULARĂ EXAGERATĂ, cu lăcrimare, blefarospasm, fotofobie, edem cornean, prezența striilor Haab, midriază, buftalmie și ulcere corneene de expunere. Pacientul cu glaucom NU VEDE și durerea oculară va modifica comportamentul pacientului, care refuză joaca și plimbarea.

După operație, pacientul NU VEDE cu ochiul protezat dar nu mai prezintă DURERE OCULARĂ! Globul ocular prezintă mișcări fiziologice și pacientul clipește! Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie generală (inhalatorie). Globul ocular este eviscerat (se golește de conținut: uvee, cristalin, retină și corp vitros) dar se păstrează tunica externă alcătuită din cornee și scleră. După eviscerare, în globul ocular, se introduce o proteză de silicon sterilă cu un diametru stabilit prin ecografie oculară. Sutura sclerei și conjunctivei se realizează cu fire de sutură resorbabile.

Tratamentul:

  • sistemic – se realizează cu antibiotic, antiinflamator și analgezic timp de 7 zile;
  • local – toaletarea ochiului protezat, cu dischete de demachiat îmbibate cu ser fiziologic, de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile, urmat de administrarea colirelor cu antibiotic și lacrimi artificiale. După operație pacientul va purta guler de protecție 14 zile.

Edemul și hematomul regiunii perioculare SUNT IMPRESIONANTE în primele 7 zile după operație, dar pacientul ține ochiul operat deschis. Firele de sutură nu se îndepărtează. Corneea ochiului protezat va avea o tentă albăstruie sau se va pigmenta. Ochiul protezat trebuie atent monitorizat și tratat în cazul leziunilor traumatice și a cheratoconjunctivitei sicca.

Complicația operației:

  • dehiscența plăgii cu pierderea protezei.

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...