Rinoscopia
Această procedură este folosită pentru a evalua pacienții cu rinoragie şi congestie nazală, permiţând vizualizarea cavității nazale. Rinoscopia este, de obicei, combinată cu imagistica, cum ar fi scanarea computer tomograf a cavităţii nazale pentru a îmbunătăți acuratețea diagnosticului. În timpul procedurii, se pot recolta mostre de țesut. Examinarea cavității nazale, a sinusurilor frontale și a nazofaringelui se face, de obicei, ca o procedură de diagnosticare şi îndepărtare a corpurilor străine. Hemoragia în urma rinoscopiei este minimă.
Traheoscopia / Bronhoscopia
Aceste proceduri sunt, de obicei, efectuate împreună pentru a evalua traheea și căile respiratorii inferioare. Pacienții cu tuse cronică, dificultăți respiratorii, pneumonie sau o afecţiune a căilor respiratorii pot beneficia de pe urma acestor evaluări. În plus, față de vizualizarea căilor aeriene, probele pentru diagnostic citologic, bacteriologic sau micologic pot fi obținute prin lavajul bronhoalveolar (BAL).
Endoscopia digestivă superioară
Este o explorare directă, la vedere a primei părți a tubului digestiv (esofag, stomac și duoden) și, de obicei, implică efectuarea esofagoscopiei, gastroscopiei și duodenoscopiei, împreună.
Esofagoscopia
Această procedură permite evaluarea esofagului și poate fi utilă la pacienții cu vărsături incoercibile, salivarea excesivă sau dificultăți la înghițire. Esofagoscopia poate fi utilizată pentru diagnosticul esofagitei, stricturilor esofagiene și prezenței corpilor străini esofagieni (care pot fi îndepărtați pe această cale).
Gastroscopia
Endoscopia esofago-gastro-duodenală permite vizualizarea în intregime a tractului digestiv superior. Procedura de lucru este utilă pentru evaluarea pacienților cu simptomatologii cum ar fi vărsături cronice, anorexie, hemoragii gastro-intestinale sau formaţiuni gastrice. În cele mai multe cazuri, un diagnostic nu poate fi stabilit prin simpla inspecție vizuală a tractului digestiv. Endoscopia digestivă superioară permite recoltarea de probe biopsice care pot fi obținute și prezentate pentru evaluare microscopică, procedeu care poate permite un diagnostic cert, fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală.
Duodenoscopia
Această procedură permite evaluarea duodenului, adică a primului segment al intestinului subțire. În unele cazuri, se poate ajunge pentru evaluare și la începutul următorului segment, jejunul. Indicațiile și beneficiile sunt aceleași ca pentru gastroscopie, în plus, poate să includă şi evaluarea pacienților cu diaree cronică.
Endoscopia digestivă inferioară
Colonoscopia
Această procedură este folosită pentru a realiza evaluarea colonului sau intestinului gros. Pentru a maximiza beneficiile acestei proceduri, colonul trebuie să fie pregătit în mod corespunzător. Acest lucru este realizat prin administrarea unei soluții osmotice active și multiple clisme înaintea procedurii. Pentru confortul pacientului este recomandată utilizarea unei substanțe sedative – induce stare de relaxare și somnolență.
Colonoscopia este utilizată pentru a evalua intestinal gros la pacienții cu diaree, diaree sangvinolentă, dificultate la defecare sau cu rezultate anormale la un examen rectal digital. Similar endoscopiei digestive superioare şi aici pot fi obținute probe de biopsie pentru un diagnosticare cert. Important: biopsia eventualelor leziuni colonice prin intermediul chirurgiei endoscopice este o procedură care nu comportă nici un risc de diseminare.
Endoscopia tractului urinar și genital.
Cistoscopia / Uretroscopia / Vaginoscopia
Sunt folosite pentru evaluarea vezicii urinare, a uretrei și a vaginului. Procedurile sunt, de obicei, realizate concomitent. Această procedură este adecvată pentru un număr mare de pacienţi animale mici, inclusiv cele ce prezintă cistită cronică, hematurie, strangurie, incontinenţă, traumatisme sau calculi. Pacienții cu boală recurentă a tractului urinar inferior pot beneficia de această explorare endoscopică. Aceasta poate fi folosită pentru a identifica anomalii anatomice, calculi urinari, mase tumorale sau polipi. În unele cazuri, calculii urinari pot fi îndepărtați în timpul endoscopiei.
Imaginea cistoscopică este net superioară celei din timpul intervenției chirurgicale, examinarea este completă, cu minim de hemoragie, suprafețele sunt amplificate, iar tractul este destins cu lichid. Spațiul optic este prevăzut cu infuzie de fluid, care menține, de asemenea, o vizualizare bună în caz de hemoragie.
Vaginoscopia
La femele, vaginoscopia este un procedeu valoros pentru a evalua anomaliile de reproducere, pentru a determina sursa secreţiilor vulvare, detectarea cauzelor legate de incontinență urinară și infecții ale tractului urinar sau genital. În perioada estrală, vaginoscopia poate fi folosită pentru a determina momentul optim al inseminării artificiale, împreună cu citologia vaginală și testele endocrine.
Endoscopia canalului auricular
Otoscopia
Permite examinarea urechii externe și este una dintre cele mai comune aplicaţii de endoscopie în medicina veterinară. Otoscopia permite curăţarea sigură şi temeinică a urechii sub vizualizare constantă, îndepărtarea obiectelor străine, îndepărtarea polipilor şi prelevarea de probe de diagnostic.
În concluzie, endoscopia este o procedură sigură, eficientă, un instrument valoros pentru diagnosticarea diferitelor boli la câini şi pisici.
Aceste proceduri se efectueaza sub anestezie generala, inhalatorie.
Deşi sunt necesare echipamente speciale şi multă experienţă, endoscopia este uzuală în practica veterinară. Pregătirea cu atenție a pacientului (prelevare probe sânge, radiografie, ecografie, examen cardiologic) şi utilizarea endoscopiei intervențională reduce la minim potenţialele complicaţii.