Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Parafimoză, fimoză, priapism

Parafimoză, fimoză și priapism

 Parafimoza reprezintă protruzia penisului în absența erecției cu incapacitatea acestuia de a se retrage înapoi în prepuț. În foarte multe situații această patologie a fost explicată prin prezența unor anomalii ale mușchilor prepuțiali. Motivele apariției parafimozei la câine includ prezența unui orificiu prepuțial prea mic, prepuț scurt, mușchi prepuțiali slăbiți și diverse traume. Penisul care nu poate fi retras poate suferi ulterior diverse traume de ordin fizic și se poate edemația. În cele din urmă se poate necroza complet secundar afectării circulației sângelui la nivel penian.

Priapismul reprezintă erecția persistentă în absența unor stimuli specifici. Similar parafimozei și în acest caz se pot produce leziuni secundar traumelor fizice și ulterior necroză. Sunt puține date despre patogeneza acestei afecțiuni, dar multe situații de acest gen au la bază leziuni ale coloanei vertebrale care interferează cu controlul nervos al procesului de erecție. Există multe asemănări între priapism și parafimoză și diferențierea celor două poate fi o provocare. Priapismul poate evolua secundar unui traumatism, unei patologii inflamatorii, neoplazice sau secundar unor afecțiuni vasculare.

Fimoza este incapacitatea penisului de a se exterioriza, acesta rămânând captiv în cavitatea prepuțială. Stenoza orificiului prepuțial este cea mai frecventă cauză. Această stenoză poate fi congenitală sau dobândită. Pe lângă implicațiile de ordin reproductiv, consecința majoră în cazul evoluției acestei patologii poate fi reprezentată de imposiblitatea pacientului de a urina.

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...