Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Obstetrică-ginecologie veterinară

Obstetrică-ginecologie veterinară

Serviciile de obstetrică și ginecologie veterinară din cadrul Spitalului Veterinar Universitar de Urgență oferă clienților consultanță și servicii orientate nevoilor crescătorilor autorizați dar și persoanelor fizice. 
Se vor ocupa de animăluțele dumneavoastră medici, cadre didactice experimentate, care beneficiază de expertiză superioară în domeniul chirurgiei specifice aparatului genital femel, respectiv mascul, imagistică-ecografie-endoscopie și tehnici moderne de reproducere asistată.
Puteți apela cu încredere la noi și pentru o simplă sterilizare, personalul medical putând să vă ofere consultanță asupra beneficiilor acesteia.
Castrarea sau sterilizarea animalului de companie crește speranța de viață și poate ameliora problemele de comportament, contribuind totodată și la controlul populației de animale fără stăpân.
Sterilizarea femelelor sau castrarea masculilor poate duce la corectarea anumitor probleme de comportament, poate fi rezolvarea unor patologii specifice (chisturi ovariene), poate preveni evoluția unor patologii grace de tipul piometrului, tumorilor testiculare, cunoscut fiind impactul sterilizării precoce asupra evoluției tumorilor mamare. 

Când ar trebui să-mi castrez sau sterilizez animalul de companie?

Datele din domeniu au arătat ca fiind benefică sterilizarea prepubertală a femelelor (înaintea primului ciclu de călduri), cu toate acestea, studii mai recente arată cât de important este să adaptezi momentul sterilizării la specie, respectiv rasă. În cazul masculilor, momentul castrării este dependent de mai mulți factori. Pentru aceasta vă invităm cu căldură să ne vizitați pentru un consult de specialitate. 

De ce ar trebui să-mi castrez sau sterilizez animalul de companie?

Există multe beneficii care vin odată cu castrarea sau sterilizarea animalului tău de companie. Acestea includ controlul populației de animale fără stăpân, eliminarea ciclurilor de călduri uneori “dezordonate” care atrag câinii masculi și prevenirea bolilor, cum ar fi piometrul (acumularea de puroi în uter), cancerul mamar, testicular și anumite patologii prostatice. 

Cum se efectuează o intervenție chirurgicală de castrare sau sterilizare?

Sterilizarea, numită și “ovariohisterectomie”, este o procedură chirurgicală în care atât ovarele, cât și uterul sunt îndepărtate complet, manoperă ce necesită anestezie generală. Castrarea sau “orhidectomia” se referă la procedura chirurgicală în care ambele testicule sunt îndepăratate în timp ce animalul tău de companie este sub anestezie generală.
Înaintea intervenției chirurgicale, medicul poate recomanda anumite investigații suplimentare pentru a evalua starea de sănătate a pacientului și a prefigura eventualele riscuri ocazionate cu anestezierea animăluțului (hemoleucogramă, biochimie, examen cardiologic). Indiferent de situație, pacienții noștri beneficiază de atenția unui staff foarte bine pregătit, medicii anesteziști asigurând monitorizarea continuă prin intermediul aparaturii moderne pe care o instrumentalizează pe parcursul intervenției chirurgicale. Toate eforturile personalului implicat se concentrează pe minimizarea riscului, asigurarea confortului și siguranței animăluțului dumneavoastră.

Tehnici avansate de management al durerii sunt incluse în protocoalele stabilite de către medicii anesteziști, fapt ce ne permite să reducem semnificativ din “neplăcerile” postoperatorii, astfel animăluțul dumneavoastră se va întoarce acasă după operație în cea mai bună stare posibilă. Gestionarea corectă a durerii face ca procedura să fie cât mai confortabilă și permite o recuperare mai rapidă. 

Gama noastră de servicii:

 • Consultații specializate;
 • Intervenții chirurgicale asupra aparatului reproducător, respectiv urinar;
 • Managementul gestației (examinare ecografică și radiologică pentru aprecierea numărului fetușilor, stării de sănătate, și estimarea momentului partiției, evaluarea progesteronului seric și alți parametri paraclinici complementari);
 • Tratamentul pacienților oncologici (diagnosticul și tratamentul tumorilor mamare, uterine, ovariene, de prostată și testiculare);
 • Neonatalogie;
 • Andrologie;
 • Evaluarea funcției reproductive și tratamentul infertilității;
 • Detectarea estrului și monitorizarea ciclului de călduri;
 • Determinarea momentului ovulației la cățea;
 • Inseminarea artificială clasică sau TCI (endoscopic);
 • Conservarea materialului seminal refrigerat și congelat.

Gestația și fătarea la cățea și pisică

Gestaţia

La cățea gestația durează, de obicei, între 60 și 63 de zile, cu variații semnificative în funcție de momentul de referință ales, respectiv, momentul montei / ovulației. De aceea stabilirea momentului exact al fătării este uneori dificilă, deoarece o cățea poate fi receptivă la mascul atât înainte cât și după ovulație. Din acest motiv, de foarte multe ori se consideră o marjă mai mare între momentul în care s-a realizat efectiv actul reproductiv și fătare, respectiv între 58 și 70 de zile. De aceea, pentru o bună monitorizare a femelei vă recomandăm să apelați la evaluarea realizată de membrii departamentului de obstetrică-ginecologie din cadrul spitalului nostru. Cu ajutorul acestora, prin efectuarea unei consultații corespunzătoare și prin examen ecografic, puteți estima momentul fătării și vă puteți asigura că toate lucrurile decurg în favoarea companionului dumneavoastră.

Discuția este similară în cazul pisicilor, a căror gestație durează în medie 63-65 de zile, dar variațiile de la această valoare în intervalul 61-74 de zile pot fi considerate normale. Monitorizarea atentă și vizitele regulate la medicul veterinar asigură din nou succesul acestui eveniment, așadar vă așteptăm să ne vizitați pentru orice problemă aveți în legătura cu viitoarea mămică.

De asemenea, trebuie să conștientizați faptul că, dacă a avut loc monta, nu este obligatoriu ca gestația să se fi instalat. În anumite situații, poate evolua un fenomen denumit pseudogestație sau gestație falsă. În aceste cazuri confirmarea gestației de către un medic avizat în acest sens este foarte importantă.

Nutriția femelei în timpul gestației

Odată ce gestația este confirmată, îngrijirea adecvată a viitoarei mame este foarte importantă. Este indicat ca până în momentul actului reproductiv să vă asigurați că femela are toate vaccinările la zi. De asemenea, asigurați-vă că este deparazitată și că este negativă la testul pentru o bacterie cunoscută sub numele de Brucella (laboratorul din cadrul spitalului nostru vă poate oferi serviciul de testare PCR – Brucella spp. metodă cu grad înalt de încredere), respectiv pentru virusul imunodeficienței feline și al leucemiei feline în cazul pisicilor. Foarte important este să știți că Brucella poate provoca avort și este, de asemenea, un potențial pericol și pentru oameni.

Majoritatea femelelor, în primele 4 până la 5 săptămâni de gestație nu au nevoie de tratamente speciale. Lucrurile încep să se schimbe în ultimul trimestru (săptămâna 5-6). Puii încep să se dezvolte rapid și acest aspect o solicită foarte mult pe mamă. În acest moment, ați putea considera schimbarea treptată a dietei către una destinată femelelor gestante sau care alăptează. Este indicat să îi oferiți acest tip de dietă chiar până când puii sunt înțărcați. Vitaminele sau alte suplimente fără recomandarea clară a medicului veterinar nu sunt recomandate. Cu o dietă adecvată, patrupedul dumneavoastră va primi cantitatea adecvată de nutrienți.

Cum pregătim femela pentru fătare?

Pe măsură ce se apropie momentul fătării, este bine să amenajați un spațiu curat și sigur pentru viitoarea mămică, astfel încât aceasta să se simtă confortabil și să poată să aducă pe lume puii în condiții de siguranță. Asigurați-vă că femela are suficient spațiu și că acel spațiu este și accesibil pentru aceasta. Este indicat ca acesta să fie amplasat într-o zonă caldă, uscată și cât se poate de retrasă.

Uneori, ea poate lua propria decizie cu privire la locul unde va făta – și acesta poate fi un dulap, o grămadă de rufe curate sau chiar în mijlocul patului dumneavoastră! Cu toate acestea, vă recomandăm să nu schimbați locul ales de femelă pentru fătare, deoarece poate apărea inhibiția acesteia.

Cum ne dăm seama că se apropie momentul mult așteptat?

 • Cu circa o săptămână înainte de fătare, veți observa o scurgere vaginală lipicioasă, redusă cantitativ;
 • Cu 3-4 zile înainte de termen, apare la nivelul mameloanelor secreția de precolostru (un lichid ușor gălbui, vâscos, lipicios);
 • Cu aproximativ 24-36 de ore înainte de declanșarea fătării propriu-zise, temperatura rectală a cățelușei, care, în mod normal, trebuie să fie cuprinsă între 38-39° C, scade cu aproximativ 1,5° C. La pisică nu se constată această modificare!

Cum gestionăm fătarea?

 • Momentul zero al fătării este reprezentat de eliminarea unei cantități mari de lichid gălbui-maroniu, la cățea și cu tentă verzuie, uneori cu striuri de sânge. Din acest moment, primul pui ar trebui să se nască în circa 2-3 ore maximum.
 • Subliniem faptul că locul ales de femelă pentru fătare nu trebuie schimbat.
 • Intervalul între acest pui și următorii poate fi de circa 20 de minute, până la o oră. dacă femela nu are contracții suficient de puternice, poate fi ajutată prin administrarea orală de calciu gluconic 10%, în amestec cu miere (atenție însă dacă femela suferă de diabet zaharat).
 • De regulă, puii sunt fătați acoperiți de învelitorile fetale, pe care femela le rupe cu dinții și le mănâncă.
 • Dacă mama este epuizată sau, fiind la prima fătare, nu știe ce să facă, proprietarul trebuie să se ocupe de reanimarea puilor.
 • Aceștia trebuie extrași din învelitori, cordonul ombilical se rupe la cca 3 cm de burtica puilor, apoi se badijonează cu o soluție antiseptică – Betadină.
 • Mucozitățile din gură și din nas se elimină prin aspirare cu o pompiță de uz pediatric, concomitent cu mentinerea puiului cu capul în jos.
 • Nou-născuții trebuie apoi uscați bine, prin fricționare energică cu o cârpă uscată, după care pot fi puși să sugă.
 • Dacă unul din pui rămâne blocat la nivel vaginal, exteriorizându-se parțial prin vulvă, este contraindicată tracționarea acestuia, intervenția necesitând asistență de specialitate.

 

 

 

 

Foarte important!

 • Puii trebuie puși să sugă pe măsură ce sunt fătați, nu trebuie așteptat să se termine fătarea, altminteri primii pui expulzați riscă să se deshidrateze și să devină hipoglicemici.
 • Principalele trei cauze ale mortalității neonatale sunt: hipoglicemia, deshidratarea și hipotermia.
 • Așadar, puii vor trebui încălziți de la o sursă artificială (aerotermă, pernă electrică, sticlă cu apă caldă), dacă femela nu se ocupă de ei.
 • Dacă numărul puilor este redus, aceștia vor trebui puși să sugă din toate mamelele pe rând, pentru evitarea apariției unei mastite.
 • A doua zi după fătare, este necesară o ecografie de control, pentru a verifica dacă uterul involueaza normal și dacă nu există retenție fetală/placentară.

 

 

 

 

 

Cezariana sau histerotomia

Cezariana sau histerotomia este o intervenție chirurgicală majoră efectuată pentru extragerea puilor din uter. Aceasta este cel mai frecvent efectuată ca o procedură de urgență atunci când există dificultăți privind fătarea naturală. De asemenea, în cazul cățelelor, dacă se așteaptă ca fătarea să se realizeze cu dificultate se poate realiza cezariana programată. Acest lucru implică monitorizarea nivelului de progesteron și realizarea unui tratament care să pregăteasca femela pentru fătare în următoarele 12-16 ore. Un examen radiologic care să stabilească numărul exact al fetușilor și raportul dimensional dintre bazinul femelei și pui este indicat, astfel reduceți din riscurile la care este supusă viitoarea mămică.

Majoritatea femelelor se recuperează rapid după această procedură, dar dacă femela dvs. a suportat un travaliu îndelungat înaintea operației, diverse complicații intervin, iar recuperarea acesteia va fi mai lentă și va avea nevoie de atenție și ajutor suplimentar, mai ales pentru îngrijirea puilor.

Cezariana, în mod normal, nu presupune castrarea femelei, așadar aceasta poate rămâne din nou gestantă în viitor. Cu toate acestea, daca starea uterului sau alte complicații intra-operatorii pun în pericol viața femelei, medicul vă poate propune realizarea concomitentă a sterilizării. Din fericire, chiar și în această situație câinii și pisicile vor continua să producă lapte, deoarece prolactina și cortizolul vor menține lactația.

În ce situații s-ar putea impune cezariana de urgență?

 • Dacă suspicionați că un pui a rămas blocat la nivel vaginal;
 • Dacă după aproximativ 2-3 ore de la eliminarea acelui lichid maroniu-gălbui, uneori verzui cu sau fără striuri de sânge, nu ați asistat la nașterea primului pui;
 • Dacă femela prezintă efort susținut de a elimina un pui mai mult de 50-60 de minute fără succes;
 • Dacă femela devine epuizată și constatăm că au dispărut contracțiile, deși știm că mai sunt pui de extras;
 • Daca femela prezintă semne clare de slăbiciune, vomită, are febră sau elimină o secreție pur sangvinolentă (roșie).

 În toate din situațiile enumerate, femela necesită asistență de urgență! Indiferent care din variantele enumerate mai sus vi se potrivește, la momentul prezentării în spital, medicul vă va evalua animăluțul și va stabili viabilitatea puilor apreciind atât clinic cât și ecografic necesitatea efectuării intervenției chirurgicale.

Alte situații care v-ar putea orienta către cezariană:

 • Dacă femela are un singur pui poate să nu producă suficient cortizol pentru a induce travaliul;
 • Dacă puii sunt foarte mari (se poate evalua radiologic înainte de fătare, comparând cu bazinul mamei);
 • Dacă femela aparține unei rase brahicefalice, în cazul cărora fătările sunt adesea laborioase din cauza unor probleme de ordin anatomic (Mops, Boston Terrier, Peckinez, Boxer, Bulldog, Shih Tzu, Persana, Exotic Shorthair, Brittish Shorthair etc.);
 • Dacă viitoarea mămică suferă de orice afecțiuni de sănătate subiacente.

La ce să vă așteptați după operația de cezariană

Mamei i se va fi administrat un anestezic care ar trebui eliminat rapid din organism. Majoritatea femelelor își revin după anestezie până în momentul externării pentru a merge acasă. Recuperarea completă după anestezie poate dura două până la șase ore, în funcție de anestezicele utilizate, de starea fizică a mamei, de vârsta ei la momentul operației și de cât timp a fost în travaliu înainte de intervenție.

În perioada imediat următoare, ea trebuie monitorizată îndeaproape, astfel încât să nu cadă și să nu rănească puii. Cățeii nu trebuie lăsați singuri cu ea până când nu este complet trează și capabilă să își îngrijească puii. Mamei ar trebui să îi oferiți cantități mici de mâncare și apă la intervale scurte de timp începând cu momentul indicat de medicul anestezist la externare.

 De asemenea, chirurgul dumneavoastră vă va oferi detalii privind eventualul control postoperator și despre momentul îndepartării firelor de sutură, dacă se impune acest lucru.

Este normal ca după operație să prezinte secreții vaginale sangvinolente?

Da. Această secreție sangvinolentă este normală în termen de 3 până la 7 zile postoperator, cantitatea fiind mai mare inițial și reducându-se treptat. Dacă secreția se mentine după 7 zile, își modifică culoarea sau devine urât mirositoare, femela trebuie verificată de către medicul veterinar. Dacă a avut loc și sterilizarea o dată cu cezariana, femela dumneavoastră nu ar trebui să mai prezinte vreo secreție ulterior.

 

 

 

 

 

Formațiuni uterine

Formațiunile uterine La nivelul uterului, pot apărea formațiuni chistice sau, mai rar, chiar neoplazice. Polipii endometriali se pot observa, de asemenea, la cățelele și pisicile bătrâne, dar în mod normal, se dezvoltă singular și sunt adesea mici, fără să creeze probleme în cavitatea uterină. Clinic, semnele nu sunt de obicei evidente până când o tumoră

Vezi mai mult +

Piometrul

Piometrul Piometrul reprezintă acumularea de puroi la nivelul uterului, este una dintre cele mai comune patologii ale uterului la animalele de companie și este, de cele mai multe ori, o urgență medicală. Semnele clinice depind de stadiul afecțiunii. Inițial, proprietarii pot constata creșterea consumului de apă (polidipsie) și urinări mai frecvente (poliurie), pentru ca mai

Vezi mai mult +

Chisturi ovariene

Chisturile ovariene Chisturile ovariene sunt formațiuni de dimensiuni variabile, pline cu lichid, ce se dezvoltă la nivelul ovarelor. La cățele au fost descrise două tipuri de chisturi ovariene – chistul folicular și chistul luteal. Chistul folicular este cel mai frecvent întâlnit și produce constant estrogeni, spre deosebire de cel luteal, care se întâlnește mai rar

Vezi mai mult +

Sindromul ovarului remanent

Sindromul ovarului remanent Sindromul ovarului remanent reprezintă reintrarea în “călduri” a femelelor de canide sau feline sterilizate deja. Acest sindrom apare după operații de ovariectomie sau de ovariohisterectomie (…) în urma cărora s-a omis extirparea completă a țesutului ovarian care rămâne activ în continuare, determinând un nou ciclu de călduri. Țesutul ovarian remanent poate dezvolta

Vezi mai mult +

Criptorhidia

  Criptorhidia Criptorhidia este o afecțiune care presupune ca testiculele să nu fi coborât în scrot până la o anumită vârstă. La naștere, testiculele unui cățeluș sau pisoi sunt situate în apropierea inelului inghinal. Până la vârsta de 8 săptămâni, testiculele în mod normal, ar trebui să fi coborât în scrotul cățelușului. Cu toate acestea,

Vezi mai mult +

Tumorile testiculare

  Tumorile testiculare Neoplaziile testiculare sunt patologii frecvent întâlnite în practica medical veterinară, fiind foarte variabile din puncte de vedere morfologic și histopatologic. Practic, 90% din tumorile cu localizare genitală la câine interesează parenchimul testicular, acesta fiind al doilea cel mai frecvent situs de evoluție neoplazică în cazul masculilor necastrați. Din acest motiv, daca dețineți

Vezi mai mult +

Carcinomul de prostată

Carcinomul de prostată Carcinomul de prostată poate să apară atât la câinii necastrați cât și la cei castrați existând însă diferențe privind prevalența acestei patologii în cazul celor 2 categorii. Aspectul acestora variază în linii mari fiind raportate și situații în care organul chiar dacă s-a dovedit a fi modificat neoplazic, nu era mărit în

Vezi mai mult +

Tumoră veneriană transmisibilă

Tumora veneriană transmisibilă Pe langă leziunile specifice întâlnite la femele, prin natura modului de transmitere al bolii, aceasta poate afecta și masculul. Deși incidența acesteia a scăzut în ultimii ani prin controlul populației cainilor fără stăpân, au mai fost raportate cazuri și în regiunile limitrofe Bucureștiului. Leziunile specifice se caracterizează prin proliferări multinodulare exofitice în

Vezi mai mult +

Parafimoză, fimoză, priapism

Parafimoză, fimoză și priapism  Parafimoza reprezintă protruzia penisului în absența erecției cu incapacitatea acestuia de a se retrage înapoi în prepuț. În foarte multe situații această patologie a fost explicată prin prezența unor anomalii ale mușchilor prepuțiali. Motivele apariției parafimozei la câine includ prezența unui orificiu prepuțial prea mic, prepuț scurt, mușchi prepuțiali slăbiți și

Vezi mai mult +

Formațiuni mamare

Patologiile glandei mamare  Formațiunile mamare La canide, așa cum a fost menționat anterior, tumorile glandei mamare ocupă locul I în cadrul patologiei oncologice. Din punct de vedere histopatologic, aproximativ jumătate sunt benigne (adenom, fibroadenom), cealaltă jumătate, cele maligne, fiind reprezentate de: adenocarcinomul tubular, papilifer sau papilifer chistic, sarcom, carcinom sau tumori mixte (carcino-sarcom). În mod

Vezi mai mult +

Prolapsul vaginal

Prolapsul vaginal/ptoza vaginală Prolapsul vaginal reprezintă exteriorizarea întregului perete vaginal prin orificiul vulvar și este o afecțiune destul de rară la cățele și la pisici. De obicei, prolapsul vaginal la căţea apare în urma separării brutale a celor doi parteneri în timpul împerecherii, în timp ce ptoza vaginală, apare de regulă, în timpul căldurilor şi

Vezi mai mult +

Metrite și endometrite

Metritele și endometritele Metritele și endometritele sunt inflamații ale uterului. Spre deosebire de piometru, aceasta este o problemă acută care apare în general în prima săptămână postpartum (după fătare), ca urmare a grefării bacteriilor într-un mediu propice pentru acestea. Aceste patologii se asociază în majoritatea cazurilor cu distocii (…) şi manipulare obstetricală incorectă, avort, reținerea

Vezi mai mult +

Patologii ale aparatului reproducător femel

Patologia aparatului reproducător femel capătă forme extrem de diverse și pot constitui urgențe chirurgicale. Medicii spitalului au competența de a diagnostica și trata aceste afecțiuni: Sindromul ovarului remanent Chisturi ovariene Piometrul Metrite și endometrite Formațiuni uterine Prolapsul vaginal Formațiuni mamare

Vezi mai mult +

Inflamația prostatei și abcesele intra/paraprostatice

Hipertrofia / hiperplazia prostatică Prostata în cazul câinilor suferă modificări progresive odată cu vârsta. Un câine prepuber are o prostată foarte mică și, odată cu înaintarea în vârstă aceasta crește în dimensiuni. Aproximativ 63% dintre câini dezvoltă o mărire progresivă a prostatei după pubertate. Astfel companionul dumneavoastră se poate confrunta cu ceea ce poartă denumirea

Vezi mai mult +

Chisturi intra/paraprostatice

Chisturile intra/paraprostatice Chisturile de prostată apar secundar hiperplaziei de prostată, acestea putând să aibă localizări diferite: în interiorul parenchimului prostatic sau în jurul prostatei. Cele din jurul prostatei sunt adesea considerate chisturi paraprostatice. Tratamentul acestora de cele mai multe ori vizează terapia hiperplaziei benigne de prostată. De foarte multe ori, dacă dimensiunile acestora permit, simpla

Vezi mai mult +

Patologii ale aparatului reproducător mascul

Patologia aparatului reproducător mascul este extrem  de diversă, se pot întâlni la toate categoriile de vârstă și multe dintre acestea pot îmbrăca aspecte clinice extrem de grave. Echipa spitalului are competența necesară de a diagnostica și trata aceste afecțiuni:  Tumora veneriană transmisibilă Parafimoză, fimoză, priapism Chisturi intra/paraprostatice Inflamația prostatei și abcesele intra/paraprostatice Carcinomul de prostată

Vezi mai mult +

Consultații Ginecologie veterinară

Consultații obstetrică-ginecologie-andrologie veterinară Prin intermediul acestui serviciu, beneficiați de atenția unui medic cu experiență în domeniul amintit, care are capacitatea de a identifica problema pacientului, de a formula recomandările care se impun, eforturile acestuia concentrându-se pe rezolvarea problemei dumneavoastră și pe furnizarea informațiilor de care aveți nevoie. Programați animăluțul pentru o vizită fără ca acesta

Vezi mai mult +

Reproducere asistată

Reproducere asistată Reproducerea asistată a revoluționat creșterea animalelor, cu toate acestea, subfertilitatea și pierderea gestațiilor sunt situații încă des întâlnite în cazul pacienților canini și felini. Tehnologiile de reproducere asistată sunt singurele soluții pentru aceste probleme. În cadrul clinicii noastre, echipa de medici din cadrul acestui departament va acționa pentru a diagnostica și trata cauzele

Vezi mai mult +

Terapie hormonală substitutivă și contraceptivă veterinară

Terapie hormonală substitutivă și contraceptivă Controlul medical al ciclicității reproductive la câini și pisici poate fi realizat folosind o varietate de medicamente. Steroizii gonadici, cum ar fi progestagenii și androgenii, au fost folosiți de mult timp de-a lungul istoriei. Unele tratamente de acest gen s-au dovedit a fi problematice pentru pacienții patrupezi, acestea având și

Vezi mai mult +

Ecografie – aparat reproducător

Ecografie – aparat reproducător  Utilizarea ultrasunetelor ca instrument în reproducerea canină și felină s-a extins de la rolul său inițial în diagnosticul precoce al gestației până la utilizarea sa actuală în abordarea clinică. În prezent are aplicabilitate în obstetrică, diagnosticul infertilități sau a diverselor tulburări urogenitale. Pentru ce utilizăm ecografia în reproducție Evaluarea aparatului reproducător

Vezi mai mult +

Patologii ale aparatului reproducător

Pe lângă clasicele intervenții de castrare respectiv sterilizare, vă stăm la dispoziție cu întreaga gamă de intervenții specifice aparatului urogenital: Histerotomie (cezariană); Perineotomie; Vaginectomie; Vaginoplastie; Cistotomie; Nefrectomie; Uretrostomă perineală; Uretrostomă scrotală; Mastectomie etc. Datorită unei echipe de anesteziști formidabili, ne mândrim cu posibilitatea de a realiza aceste intervenții cu minimizarea riscurilor asociate, animăluțul dumneavoastră fiind

Vezi mai mult +
Daniel LunguDaniel Lungu
19:55 13 Feb 22
It's a nice building and you have the chance to park your car as they have a parking. There is a also an impressive library at the first floor that offers print journals & books but also electronic databases
Alin VladAlin Vlad
23:30 24 Jan 22
Ok
Edgardo GallardoEdgardo Gallardo
08:48 07 Oct 21
Great service and excelent price. You just have to make some time to take your pet since sometimes it takes a while.
Daniel LazarDaniel Lazar
07:07 25 Nov 20
Clean, professional
E Sa.E Sa.
21:21 09 Jan 15
Boring
js_loader

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...