Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Măsurarea tensiunii arteriale

Măsurarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială sistemică reprezintă o afecțiune frecvent întâlnită atât la oameni, cât și la animale. În general, la animalele de companie, apariția sa este determinată de prezența altor afecțiuni:  renale, tiroidiene, ale glandei suprarenale, diabet, anemie sau obezitate. Identificarea hipertensiunii arteriale sistemice (HTA) este un indicator valoros pentru necesitatea investigării acestor boli. În această situație, conduita terapeutică va fi dublă, fiind adresată atât afecțiunii primare, cât și celei secundare (hipertensiunea arterială).

Măsurarea valorii sale se poate face  în cazul unui examen de rutină, la pisicile cu vârsta mai mare de  7 ani, sau la câinii care depășesc vârsta de 8-9 ani.  Situațiile în care se impune măsurarea TA sunt reprezentate de identificarea semnelor ecocardiografice specifice creșterii postsarcinii (adică a HTA), sau dacă există certitudinea prezenței patologiilor generatoare de valori crescute ale tensiunii sistemice.

Această manoperă se realizează cu ajutorul dispozitivului Doppler, ce are avantajul furnizării unui rezultat caracterizat de acuratețe.

Tehnica este simplă și nedureroasă, pacientul fiind examinat cu proprietarul alături. Tehnica presupune aplicarea unei manșete gonflabile, a cărei mărime este corelată cu talia fiecărui pacient. Plasarea acestei manșete este la nivelul membrelor anterioare, membrelor posterioare sau la baza cozii, în funcție de toleranța cățelului sau pisicii.

Dacă vom constata prezența hipertensiunii arteriale, tratamentul trebuie inițiat imediat. Acest gest terapeutic este dictat de urgența diminuării efectelor severe pe care HTA le are asupra organelor țintă: creier, ochi, inimă, rinichi. În mare parte, substanțele active terapeutice sunt aceleași ca la oameni, adaptate în forme de prezentare și dozate conform greutății pacientului patruped.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...