Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Inflamația prostatei și abcesele intra/paraprostatice

Hipertrofia / hiperplazia prostatică

Prostata în cazul câinilor suferă modificări progresive odată cu vârsta. Un câine prepuber are o prostată foarte mică și, odată cu înaintarea în vârstă aceasta crește în dimensiuni. Aproximativ 63% dintre câini dezvoltă o mărire progresivă a prostatei după pubertate. Astfel companionul dumneavoastră se poate confrunta cu ceea ce poartă denumirea de „hiperplazie benignă de prostată”. Unii câini prezintă semne clinice odata cu mărirea prostatei. Când dimensiunea glandei devine suficient de mare pentru a cauza semne clinice, se instalează mai degrabă o obstrucție fecală decât obstrucție urinară (cum se întâmplă la oameni). Prostata hiperplastică este uniform mărită. Are de obicei o suprafata netedă iar parenchimul este omogen.

Medicul care se va ocupa de cățelul dumneavoastră vă poate recomanda pentru tratarea acestei afecțiuni, fie tratamentul medicamentos, fie castrarea ca metodă definitivă care va conduce în mod natural la involuția prostatei, fie ambele.

Diagnosticul se poate stabili în urma unui examen clinic, ecografic și al unui examen citologic, după caz.

Inflamația prostatei și abcesele intra/paraprostatice

Inflamația prostatei, prostatita, este o patologie frecvent întâlnită, în anumite situații chiar în absența unei simptomatologii specifice. Foarte important este, însă că aceasta evoluează și în cazul brucelozei canine, boală contagioasă care se poate transmite și la om (zoonoză). De asemenea se cunoaște faptul că pacienții castrați la vârste tinere nu vor dezvolta prostatită. Prostatita apare prin infecție ascendentă—patogenii patrund prin penis și ajung astfel pană la nivelul prostatei. Răspândirea hematogenă și localizarea prostatică sunt caracteristice infecției cu Brucella canis, dar în aceste situații infecția interesează de cele mai multe ori și epididimul. Există și posibilitatea evoluției prostatitei secundar unei infecții urinare. Prostatita acută este o afecțiune dureroasă care este însoțită și de afectarea stării generale a pacientului.

Abcesul de prostată poate fi o urmare a prostatitei. Acesta se prezintă sub forma unei colecții purulente, bine delimitate. Cele mai frecvente situații au avut ca punct de plecare un chist prostatic (care a evoluat la rândul său din cauza hiperplaziei benigne de prostată). Echipa departamentului nostru vă poate orienta către acest diagnostic, secundar unei evaluări clinice, ecografice și, în anumite situații aplicării altor metode de ordin paraclinic. De asemenea, numeroase cazuri de acest gen au necesitat tratament chirurgical și medicamentos, fiind patologii complexe care trebuie manageriate corespunzător.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...