Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Formațiuni mamare

Patologiile glandei mamare

 Formațiunile mamare

La canide, așa cum a fost menționat anterior, tumorile glandei mamare ocupă locul I în cadrul patologiei oncologice. Din punct de vedere histopatologic, aproximativ jumătate sunt benigne (adenom, fibroadenom), cealaltă jumătate, cele maligne, fiind reprezentate de: adenocarcinomul tubular, papilifer sau papilifer chistic, sarcom, carcinom sau tumori mixte (carcino-sarcom). În mod cert, contextul hormonal reprezintă factorul cel mai important în epidemiologia patologiei tumorale mamare la canide. Mai multe studii au arătat că există o corelație strânsă între momentul practicării sterilizării chirurgicale și riscul apariției tumorilor mamare. Astfel:

  • Sterilizare înainte de primul estru = risc de tumori mamare sub 0,05%;
  • Sterilizare între primul și al doilea estru = risc de tumori mamare circa 8%;
  • Sterilizare după al doilea estru = risc de tumori mamare circa 26%;
  • Sterilizarea DUPĂ vârsta de 2,5 ani NU modifică riscul apariției tumorilor mamare.

La feline, tumorile mamare ocupă locul al treilea în patologia oncologică. Spre deosebire de canide, la pisică circa 90% din TM sunt maligne (adenocarcinom, carcinom) și metastazează în peste 90% din cazuri la nivelul limfonodurilor axilar și inghinal superficial, pulmonului, ficatului, țesutului osos și creierului. Cele 10 procente de tumori benigne sunt reprezentate practic, în exclusivitate, de fibroadenomatoza pisicilor tinere, apărută, cel mai adesea, ca o consecință a unui tratament progestativ.

Diversitatea clinică a tumorilor mamare este destul de mare. Pot evolua ca formațiuni unice sau multiple, netede sau boselate, de dimensiuni ce variază de la un bob de piper până la o minge de fotbal. Aderența la țesuturile subiacente este şi ea variabilă, constituind un important element de prognostic. Consistența este fermă, dură chiar, în cazul tumorilor bogate în țesut conjunctiv fibros, putând ajunge până la fluctuenţă atunci când formațiunea este chistică.

Terapia tumorilor mamare trebuie, în principiu, să fie una multimodală, în scopul îmbunătățirii ratei de supraviețuire (chirurgie, chimioterapie, terapie hormonală).

Înainte de chirurgie pacienții cu astfel de formațiuni necesită o evaluare corespunzătoare, care presupune efectuarea analizelor de sânge (hemoleucogramă și biochimie), respectiv examenul radiografic al toracelui pentru a exclude prezența metastazelor pulmonare.

Diaconescu, A. (2017, 1 august). Abordarea diagnostică și terapeutică multimodală a tumorilor glandei mamare la carnivore. Preluat de la https://www.medichub.ro/reviste/practica-veterinara-ro/abordarea-diagnostica-si-terapeutica-multimodala-a-tumorilor-glandei-mamare-la-carnivore-id-958-cmsid-69

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...