Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Entropion

Entropionul la câine și pisică

Entropionul este o afecțiune a pleoapelor caracterizată prin răsucirea spre interior a marginii libere a pleoapelor, întâlnită atât la câine cât și la pisică. În funcție de localizare, entropionul este superior, inferior, medial sau total. În entropion durerea oculară este prezentă și se manifestă prin blefarospasm, epiforă (lăcrimare excesivă) și leziuni corneene secundare (ulcere corneene, cheratite proliferative sau cheratite pigmentare).

Când leziunile corneene sunt profunde, evoluția bolii se complică cu uveită secundară și perforarea corneei iar în absența unui tratament corespunzător, pacientul poate pierde vederea.

Tratamentul entropionului este întotdeauna chirurgical. Intervenția chirurgicală pentru entropion se realizează sub anestezie generală inhalatorie. Câmpul operator (zona din jurul ochilor) este pregătită prin tundere și dezinfecție. Operația de entropion constă în ablația unui lambou de piele, direct proporțională cu gradul de răsucire al pleoapelor, foarte aproape de marginea liberă a acestora. Sutura pielii se efectuează cu fir neresorbabil pentru a obține o cicatrice estetică.

După operație, pacientul va purta guler de protecție, timp de 14 zile, până la îndepărtarea firelor de sutură.

Tratamentul se efectuează timp de 14 zile:

  • Se îndepărtează secrețiile cu ajutorul dischetelor de demachiat îmbibate cu ser fiziologic, de 2 ori pe zi;
  • Se aplică pe plaga palpebrală unguentul cu antibiotic și antiiflamator de 2 ori pe zi.

Foarte important!

Edemul pleopelor este exagerat în primele 4 zile după operație, dar pacientul va ține ochii deschiși și se va observa facil marginea liberă a pleoapelor. Complicația operației de entropion este dehiscența plăgii dacă pacientul se scarpină sau nu poartă gulerul de protecție.

 

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...