Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Electrocardiografia

Electrocadiografia

Electrocardiografia ((ECG sau EKG) este un examen paraclinic frecvent realizat pentru animalele cu afecțiuni cardiace.

Electrocardiograma este o înregistrare a potențialului electric de acțiune la suprafața corpului, ca rezultat al activității electrice a cordului. Cu alte cuvinte, fiecare bătaie a inimii se produce după inițierea unui semnal electric într-o zonă cardiacă ce conține celule specializate. Electrocardiograma înregistrează aceste semnale electrice, pe măsura ce ele traversează inima.

 

 

 

 

 

Tehnica presupune în general plasarea pacientului în decubit lateral. Manopera nu este dureroasă și nu necesită tunderea animalului. Aparatura de care dispunem permite analiza traseului electric cu ajutorul multiplelor derivații (7 și 12), permițând observarea complexă a modificărilor apărute.

Examenul ECG este util pentru evaluarea ritmului și a frecvenței cardiace, precum și pentru identificarea prezenței bătăilor cardiace anormale (aritmia). Acestea din urmă pot apărea în urma tulburărilor de producere (ex, fibrilația atrială), sau de conducere a impulsului electric (bloc atrioventricular, bloc de ramură).

Electrocardiograma nu oferă cu precizie date despre: mărimea camerelor cardiace și a pereților inimii, a prezenței acumulării de fluid în spațiul pericardic sau a existenței tulburărilor electrolitice sistemice. Ea poate orienta asupra acestor posibilități de diagnostic. Cu siguranță însă, este singura cale de a urmări modificările electrice care pot produce ritm și frecvență cardiacă anormale.

Astfel, obținerea unui traseu electric anormal nu exclude efectuarea ecocardiografiei, fiecare investigație având rolul de a oferi informații unice, interconectate în procesul de elaborare a diagnosticului.

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...