Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Ecografie veterinară

Ecografia veterinară

Ultrasonografia reprezintă a doua cea mai utilizată metodă de examinarea imagistică, în cadrul spitalului fiind aparate ultrasonografice de ultimă generație.

Tehnica de examinarea ultrasonografică se bazează pe ultrasunete pentru a crea imagini ale structurilor corpului pe baza ecourilor generate de acestea. În ceea ce privește evaluarea imagistică a viscerelor abdominale, tehnica de ultrasonografie este superioară tehnicii radiografice.

Scanarea ultrasonografică permite evaluarea dimensiunii, formei și leziunilor/modificărilor/anomaliilor viscerelor abdominale.

Un alt avantaj al ultrasonografiei îl reprezintă examinarea în timp real, ceea ce permite evaluarea organelor „aflate în mișcare” (unde peristaltice, bătăile cordului, închiderea și deschiderea valvelor cardiace etc.), astfel ultrasonografierea poate fi folosită și pentru evaluarea funcției și structurii cardiace.

Ecografia veterinară de urgență abdominală (A-FAST)  și toracică (T-FAST)  este o metodă de diagnostic de rutină efectuată de medicii Spitalului Universitar Veterinar de Urgență Prof. univ. dr. Alin Bîrțoiu, prin care sunt salvate viețile pacienților noștri.

Animăluțul dumneavoastră are nevoie de o ecografie abdominală!

Acesta este ghidul de pregătire a pacientului pentru ecografia abdominală!

Ecografia reprezintă o tehnică neinvazivă de examinare care permite identificarea topografiei și a modificărilor anatomice și structurale ale organelor din cavitatea abdominală. Pregătirea corectă a pacientului pentru examenul ultrasonografic este vitală deoarece poate constitui sursa principală pentru apariția artefactelor ecografice sau poate determina imposibilitatea aprecierii corespunzătoare a modificărilor de structură și topografie a organelor.

 

 

 

 

 

Pregătirea pacientului:

Îndepărtarea părului din aria de interes ecografic (tunderea) este necesară și se poate realiza în:

  • plan cranial  până la nivelul xifoidului (stern) și coboară pe părțile laterale urmând conturul arcului costal (ultima coastă);
  • caudal  până la nivelul simfizei pubiene (marginea anterioară a bazinului);
  • plan lateral  până în apropierea musculaturii lombare (urmând arcul costal).

Curățarea și degresarea zonei tunse este o etapă importantă în pregătirea pacientului și are rolul de a asigura o imagine ultrsonografică bună și se realizează cu clorhexidină diluată sau alcool

Aplicarea gelului ultrasonografic:

  • Asigură contactul perfect între sondă și straturile profunde având rolul de a asigura transmiterea optimă a ultrasunetelor în țesuturile profunde și deci o calitate optimă a imaginii ultrasonografice;
  • După aplicare o perioadă minimă de contact permite gelului să fie absorbit în piele acest lucru îmbunătățind imaginea ecografică.

Scanarea (examinarea ecografică):

  • Pentru realizarea ecografiei abdominale, pacientul poate fi așezat în poziție laterală dreaptă, stângă sau în decubit dorsal (cu burta în sus);
  • Anumite situații medicale sau în cazul pacienților retivi este indicat ca examinarea ecografică să fie realizată după contenție chimică (sedare).

După examinare:

  • Îndepărtarea gelului ecografic se face prin ștergere ușoară, fără a irita pielea, cu prosoape de hârtie sau lavete umede.

 

 

 

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...