Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Ecocardiografia Transtoracică

Ecocardiogrrafia transtoracică

Ecocardiograma (ultrasonograma) este o tehnică noninvazivă ce permite cardiologului să examineze direct atât aspectul (anatomia) cordului și a marilor vase, cât și funcția mecanică a inimii. Alături de rolul său în precizarea diagnosticului, ecografia cardiacă oferă date importante în cursul urmăririi evoluției bolii și a răspunsului terapeutic.

 

 

 

 

 

Pacientul este poziționat în decubit lateral pe o suprafață moale, special adaptată acestui tip de examinare. Animalele cu stare generală deteriorată sau cu probleme cardiorespiratorii severe vor fi examinate în picioare. Sedarea, în cele mai multe situații, nu este necesară. Este un test nedureros care oferă rezultate în timp real și poate fi repetat ori de câte ori este nevoie. În ecocardiografie, ultrasunetele sunt utilizate pentru producerea imaginea inimii. Ecocardiograful funcționează pe principiul emiterii și recepției de ultrasunete, transformând semnalele electrice în semnale acustice a căror frecvență se schimbă în funcție de țesuturile pe care le traversează.

Ecourile produse prin scanarea inimii în diferite unghiuri sunt captate și transformate în semnale vizuale, adică în imagini sau filmulețe pe care medicul le analizează pe monitorul aparatului. Astfel, medicul poate observa cât de bine pompează și se relaxează cordul, putând de asemenea să identifice leziuni existente la acest nivel sau adiacente marilor vase.

Sonda ecografică (transductor) va fi plasată pe toracele animalului, pregătit în prealabil prin tundere și aplicare de gel special. Fiecare examen ecocardiografic include ecografie bidimensională și ecografie Doppler (spectral si color).

Imaginea bidimensională (2D sau B Mode) permite evaluarea subiectivă a pereților și a  valvelor (adică a miocardului, respectiv endocardului), a  camerelor cardiace și a marilor vase. Ecografistul  stabilește prin măsurători specifice puterea cu care mușchiul cardiac se contractă, sau identifică zone anormale- trombi, formațiuni tumorale, paraziți. Totodată, se poate analiza regiunea din jurul inimii, observând dacă există acumulări de lichid în sacul ce înconjoară cordul (pericard) sau în spațiul ce înconjoară plămânii (spațiul pleural).

 

 

 

 

 

Ecografia Doppler Color indică direcția și viteza de curgere a sângelui prin inimă și marile vase, fiind utilă pentru identificarea prezenței jeturilor anormale de sânge, rezultate în urma unei insuficiențe valvulare (atrioventriculare sau sigmoidiene), a unei stenoze la acest nivel, sau a existenței unei căi de comunicare anormală (boli congenitale cardiace).

 

 

 

 

 

Ecografia Doppler Spectral se bazează pe modificarea frecvenței ultrasunetelor atunci când acestea ating celulele roșii sanguine. Această diferență dintre fasciculul emis și cel recepționat este transcrisă sub forma unui grafic specific, ce diferă in funcție de sensul, viteza și caracterul fluxului sanguin. Astfel, se pot analiza caracteristicile curgerii sângelui prin valvele cardiace si ale marilor vase (aorta și artera pulmonară), respectiv prin comunicările patologice, intra sau extracardiace.

 

 

 

 

 

Toate datele obținute în urma efectuării ecocardiografiei se analizează cu atenție de către medicul cardiolog, fiind incluse într-un raport detaliat și finalizate în concluzii care, alături de celelalte rezultate, conduc la stabilirea diagnosticului și terapiei.

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...