Serviciul de Dermatologie Veterinară
Scopul nostru este să vă oferim la cele mai înalte standarde competența si experiența noastră în dermatologia veterinară.
Dermatologia completează îngrijirea oferită in mod constant de medicul dumneavoastră veterinar, ocupându-se atât de afecțiunile pielii cât și de cele ale urechilor, pleoapelor, pernuțelor, trufei, botului, buzelor, ghearelor, zonei perivulvare si perianale, pentru a oferi un tratament eficient animalelor de companie cu boli dermatologice dificile.
Cauza numeroaselor afecțiuni ale pielii, ale urechilor, ale anexelor și/sau ale jonțiunilor pielii poate fi extrem de diferită:
- pătrunderea unor bacterii concurente sau chiar dezvoltarea, în anumite condiții, a celor care trăiesc în mod normal pe piele, a unor ciuperci, paraziți sau a anumitor virusuri, a unui corp străin (conduct auditiv, nivel interdigital);
- existența sau apariția unui anumit tip de alergie;
- un dezechilibru hormonal;
- o boală autoimună;
- o tumoră benignă de formă si cu conținut diferit sau o tumoră malignă;
- o boală genetică;
- o tulburare comportamentală.
Problemele dermatologice pot reprezenta o maladie în sine, pot coexista cu alte afecțiuni dermatologice sau sistemice, putând fi și rezultatul altor afecțiuni care nu sunt dermatologice, ca de exemplu o boală neurologică sau o afecțiune ortopedică.
De exemplu, durerea provocată de prezența unor calculi la nivelul vezicii urinare, poate provoca la pisică, o leziune identică cu cea prezentă într-o dermatită alergică.
Este motivul pentru care Serviciul de Dermatologie colaborează strâns cu disciplinele: Medicină Internă, Oftalmologie, Neurologie, Chirurgie, Ortopedie, Obstetrică, Ecografie, Anatomie Patologică (unde sunt efectuate examenul histopatologics și examenul citologic), Radiologie, Computer Tomograf, RMN, Cardiologie, Endoscopie, Anestezie, Medicină de Urgență din cadrul Spitalului Veterinar Universitar de Urgență.
Animalul dumneavoastră se linge în mod constant?
Suferă de infecții recidivante ale pielii sau ale urechii?
I-ați administrat mai multe reprize de antibiotice?
Pierde păr? Miroase urât? Are pielea sau blana grasă? Are mătreață? I s-a modificat culoarea pielii?
Este diagnosticat cu alergie sau vreo boală autoimună a pielii? Nu răspunde la tratament? Nu se vindecă?
Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este „da”, e timpul pentru un consult dermatologic.
Foarte important!
Dacă i-ați administrat steroizi animăluțului dumneavoastră pe cale orală, opriți-l cu 14 zile înainte de a efectua orice examen sangvin, și nu aplicați nimic în urechi cu 3 zile înainte de consultul dermatologic.
Păstrați toate analizele într-un dosar și prezentați-vă cu el la medic.
Și foarte important: nu vă spălați animalul înainte de a fi consultat!
Există foarte multe afectiuni dermatologice și unele au un aspect asemănător, putând fi confundate cu ușurință. De aceea este extrem de important să ajungi la cauza problemei și nu să se trateze doar simptomele. Abordarea noastră merge dincolo de tratarea simptomelor și credem că a avea un diagnostic corect este primul pas esențial pentru ca animalul dumneavoastră de companie să trăiască o viață mai sănătoasă și confortabilă.