Tomografierea Computerizată
Spitalul dispune de Computer Tomograf 16 slice-uri cu o putere de până la 140kV și 233mA, ceea ce permite scanarea animalelor într-un timp foarte scurt (sub 10 minute durează scanarea propriu-zisă), dar având în vedere că pacienții trebuie să stea nemișcați pe toata durata scanării, toată procedura trebuie realizată cu animalul aflat sub anestezie.
CT-ul utilizează radiații X care penetrează corpul pacientului. Animalul este așezat pe un pat mobil, care avansează prin gantry (unde se află tubul generator de radiații X – tub Roentgen – care se rotește continuu în jurul mesei, rândurile de detectori se află pe partea opusă de tub).
Spre deosebire de Rx, CT-ul generează un număr mult mai mare de „radiografii” din diferite unghiuri. În urma procesării computerizate a acestor radiografii, se obțin secțiuni tomografice de diferite dimensiuni și în diferite planuri la nivelul organismului, fără a exista suprapuneri cu structurile învecinate, ca în cazul radiografierii.
În scopul diagnosticării diferitelor afecțiuni/modificări se administrează intravenos substanță de contrast (dacă funcția renală a pacientului permite) urmărindu-se distribuirea vasculară și viscerală a acesteia.
Cu ajutorul noilor algoritmi de procesare al datelor brute, putem obține reconstrucții volumetrice (3D), necesare planificării intervențiilor chirurgicale sau a planurilor de tratament.