Criptorhidia
Criptorhidia este o afecțiune care presupune ca testiculele să nu fi coborât în scrot până la o anumită vârstă. La naștere, testiculele unui cățeluș sau pisoi sunt situate în apropierea inelului inghinal.
Până la vârsta de 8 săptămâni, testiculele în mod normal, ar trebui să fi coborât în scrotul cățelușului. Cu toate acestea, testiculele scrotale și suprascrotale pot fi dificil de palpat dacă sunt mici sau cățelul este obez. Testiculele se pot mișca liber între scrot și zona inghinală la puii tineri. La pisoi, între 8 și 16 săptămâni testiculele se pot identifica la nivelul scrotului.
Criptorhidia poate fi unilaterală (apare doar pe o parte) sau bilaterală (apare pe ambele părți). Animalele criptorhide bilaterale sunt de obicei sterile, deoarece temperatura corporală mai mare din interiorul abdomenului este suficientă pentru a preveni producerea de spermatozoizi (cu toate acestea, animalele vor prezenta în continuare comportament tipic masculin).
Criptorhidia este un defect destul de comun la câini. Rasele de câini cele mai susceptibile de a fi afectate includ Yorkshire Terrier, Pomeranian, Pudel (Caniche), Husky Siberian, Schnauzer pitic, Ciobănesc de Shetland, Chihuahua, Ciobănesc german, Teckel și rasele brahicefalice, dar poate să apară la orice tip de rasă. Este considerată a fi o trăsătură transmisă genetic, astfel animăluțele care suferă de această patologie nu ar trebui să se reproducă.
Cel mai important aspect pe care trebuie sa îl cunoască proprietarii unor astfel de motani/câini este că testiculele ectopice sunt predispuse la a dezvolta torsiune testiculară și cancer testicular, așa că recomandarea noastră va fi sterilizarea pentru a preveni problemele mai târziu.