Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Citologie și histopatologie veterinară

Examenul citologic

Examenul citologic reprezintă examinarea microscopică a secrețiilor (vaginale, auriculare, oculare), a lichidelor (abdominal, toracic, pericardic) dar și a probelor biologice recoltate prin puncție aspirativă cu ac fin (PAAF) din formațiuni. Examinarea microscopică a lichidelor este utilă în stabilirea originii procesului ce a determinat acumularea lichidiană (proces inflamator, infecțios, neoplazic, fenomene circulatorii etc.). Examenul citologic este de multe ori o etapă importantă pentru stabilirea proceselor neoplazice.

Examenul histopatologic

Orice formațiune tisulară (cutanată, mamară, limfonodală, glandulară etc.) este supusă examenului histopatologic pentru a realiza diagnosticul de certitudine: formațiune benignă sau malignă (cancer), proces inflamator, alte leziuni. Pentru realizarea unui protocol terapeutic, cât și pentru stabilirea prognosticului bolii, diagnosticul anatomopatologic are cel mai important rol.

 

 

 

 

 

 

 

 

În funcție de complexitatea cazului, medicul veterinar patologic poate recomanda colorații speciale ale piesei, cât și examene de laborator suplimentare (imunohistochimie, biologie moleculară).

Serviciul de Diagnostic Necropsic

Laboratorul de Anatomie Patologică furnizează și serviciul de diagnostic necropsic prin medicii veterinari specializați în diagnosticul necropsic. Diagnosticul necropsic este un instrument de mare ajutor, atât în suspiciunile de boli infecțioase, parazitare, metabolice cât și în suspiciunile de moarte subită. În cazul animalelor de fermă, dar și a animalelor de companie, bolile infecțioase pot genera mortalitate ridicată, diagnosticul necropsic fiind ajutorul în orientarea și confirmarea diagnosticului, dar și în stabilirea protocolului terapeutic pentru animalele în viață. În funcție de situație, medicii patologic pot recomanda examene suplimentare (histopatologic, parazitologic, bacteriologic, toxicologic etc.) pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.

 

Echipa:

  • Prof. univ. dr. Emilia CIOBOTARU-PÎRVU
  • Conf. univ.dr. Georgeta DINESCU
  • Conf. univ.dr. Teodoru SOARE
  • Șef lucrări dr. Elvira GAGNIUC
  • Șef lucrări dr. Raluca RIZAC
  • dr. Raluca Elena TIU
  • dr. George NICOLAE

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...