Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Chirurgie toracică

Chirurgia toracică

Echipa de chirurgi din cadrul Spitalului Veterinar Universitar de Urgență Prof. Dr. Alin Bîrțoiu are experiență în realizarea intervențiilor chirurgicale pe cavitatea toracică.  Aceste tipuri de operații necesită echipamente și instrumente speciale.

Traumatismele toracice sunt secundare accidentelor rutiere, căderilor de la înălțime, abuzurilor provocate animalelor (loviri, arme de foc), interacțiunilor violente dintre animale (mușcături).

Cele mai frecvente afecțiuni toracice care necesită intervenția chirugicală de urgență sunt:

  • pneumotoraxul spontan;
  • fracturile de coaste;
  • hernia diafragmatică;
  • torsiunea de lob pulmonar;
  • colecții pericardice.

Diagnosticul se stabilește prin examen clinic și imagistic (ecografie toracică, computer tomograf și radiografie de torace).

Pneumotoraxul spontan

Este o acumulare de aer în cavitatea toracică care nu permite pulmonului să se destindă și prin urmare apare respirația dificilă (dispneea). Etiologia pneumotoraxului spontan este reprezentată de prezența zonelor de bulae prin distrucția parenchimului pulmonar.  Dacă toracocenteza și tubul de dren toracic nu amendează simptomatologia este necesară efectuarea lobectomiei pulmonare. Monitorizarea pacientului după această operație este foarte importantă, de aceea acesta va rămâne internat în serviciul ATI timp de 7 zile. Radiografia toracică de control trebuie să evidențieze absența pneumotoraxului.

 

 

 

 

 

Fracturile de coaste

Pacienții cu  fracturi de coaste prezintă respirație dispneică, superficială, durere și flail chest.  Afecțiunea este o urgență chirurgicală majoră pentru că fractura de coaste poate penetra parenchimul pulmonar sau sistemul vascular provocând moartea. Pacientul trebuie stabilizat și intervenția chirugicală necesită reconstrucția peretelui toracic (utilizând plasă) și osteosinteza coastelor. Pacientul va primi medicație analgezică pe perioada spitalizării și va fi monitorizat 24 de ore din 24.

 

 

 

 

 

Hernia diafragmatică

Diafragmul este mușchiul care separă cavitatea toracică de cea abdominală. În urma traumatismelor, acest mușchi se rupe și organele din cavitatea abdominală migrează în cavitatea toracică, exercitând astfel o presiune pe pulmon și inimă. Pacientul prezintă respirație dificilă (paradoxală),  are  sete de aer, obosește și concentrația oxigenului scade dramatic. Diagnosticul se confirmă prin examen clinic (ascultație), radiografic și ecografic. Prin intervenția chirurgicală  organele abdominale se repoziționează în cavitate și se suturează mușchiul diafragm. Tubul de dren toracic este obligatoriu după această operație. Pacientul va primi medicație analgezică pe perioada spitalizării și va fi monitorizat 24 de ore din 24. Pacientul va fi externat când starea generală este bună, mănâncă și defecă spontan.

 

 

 

 

 

Torsiunea de lob pulmonar

Debutează când un lob pulmonar se rotește și ocluzează bronhia și pe vascularizația aferentă pulmonară. Pacientul prezintă  respirația dificilă (dispneea) și durere. Diagnosticul se confirmă prin examen computer tomograf.  Se efectuează lobectomia pulmonară (îndepărtarea lobului pulmonar afectat. Monitorizarea pacientului după această operație este foarte importantă, de aceea acesta va rămâne internat în serviciul ATI și va primi medicație analgezică.

Colecțiile pericardice

Pericardiul este o membrană care protejează inima având rolul de  a facilita miscările acestuia. Sunt situațiiîn care in sacul pericardic se acumulează o cantitate mare de lichid (colecții pericardice) care vor determina o simpltomatologie cardiacă severă. Diagnosticul se stabilește pe baza ecocardiografiei și dacă puncția pericardică nu amendează simptomatologia, este necesară intervenția chirurgicală – pericardiectomia. Starea generală a pacientul se îmbunătățește imediat dar este necesară spitalizarea cu monitorizarea atentă a acestuia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...