Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Sindromul obstructiv respirator la rasele brahicefalice (SORB)

Ce este sindromul obstructiv respirator la rasele brahicefalice?

Sindromul obstructiv respirator al brahicefalicilor se manifestă secundar conformației specifice a capului și botului acestor rase.

Din punct de vedere al severității semnele clinice pot varia de la un sforăit ușor la un șuierat moderat care în final determină  probleme severe de respirație.

Animale care suferă de SORB se luptă să respire în timpul exercițiilor fizice și pot suferi un colaps din cauza lipsei de aer. Câinii își reglează temperatura corpului respirând cu gura deschisă (gâfâind).

Este câinele meu brahicefalic?

Răspunsul este DA, dacă este: Pug, Bulldog Francez, Bulldog Englez, Boston Terrier, Shih Tzu, Pechinez, Shar Pei, Lhasa Apso, King Charles Spaniel, Boxer sau Tibetan Spaniel.

Este câinele meu în pericol?

Respirația dificilă, intoleranța la efort, apneea în timpul somnului, tusea, stertor/stridor sunt primele semne clinice ale bolii. Deși este considerat în mod eronat o caracteristică a acestor rase, sforăitul este zgomot patologic, cauzat de căile nazale îngustate sau de un văl palatin alungit.

Dacă recunoști unul sau mai multe simptome enumerate, vizitează-ne pentru un consult de specialitate!

Haideți să înțelegem care sunt anomaliile la aceste rase:

  • nări stenotice;
  • văl palatin alungit;
  • trahee hipoplastică;
  • eversarea sacilor laringieni;
  • colaps traheal.

Dacă pacientul prezintă simptomatologie specifică SORBmedicul veterinar va efectua  examenul clinic general  și o probă de efort. Dacă pacientul este candidat pentru intervenția chirurgicală se recomandă efectuarea analizelor de biochimie și hematologie, consultul cardiologic și diagnosticul imagistic (radiografie, computer tomograf și endoscopie).

Intervențiile chirurgicale la pacienți cu SORB sunt:

Rinoplastia 

Prin această intervenție chirurgicală se deschid orificiile nazale prin îndepartarea unei porțiuni de la nivelul nărilor. În perioada postoperatorie se recomadă purtarea gulerului de protecție. Toaleta plăgii este foarte importantă și firele de sutură se îndepărtează  la 14 zile de la interventia chirurgicală.

Stafilectomia

Este intervenția chirurgicală de scurtare a vălului palatin. Medicul chirug va alege tipul de intervenție chirurgicală, clasică sau cu ajutorul laserului.

Saculectomia

Eversia sacilor laringieni neglijată (neefectuare operației la timp) se complică cu colapsul laringian și paralizia laringelui. Operația poartă denumirea de saculectomie (îndepărtarea sacilor laringieni eversați).

Medicii chirurgi ai Spitalului Uniuversitar Veterinar de Urgență Prof. Dr. Alin Bîrțoiu

sunt pregătiți să ofere animăluțului dumneavoastră o viață mai bună!

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...