Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Cataracta

Cataracta la câine și pisică

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, determinată de factori diverși. Zonele de opacifiere la nivelul cristalinului au forme, localizări și mărimi variate. Cataracta poate evolua indiferent de rasă, vârstă sau sex, atât la câine cât și la pisică. În funcție de momentul apariției, cataracta este congenitală sau dobândită. Cataracta dobândită poate fi: senilă; simptom în disendocrinii (în diabet); secundară altor afecțiuni oculare (plăgi corneene penetrante, uveite, glaucom, luxații de cristalin, decolare retiniană sau tumori intraoculare); secundară terapiei cu cortizonice; traumatică și toxică.

Din punct de vedere clinic cataracta se manifestă prin scăderea acuității vizuale urmarea pierderii transparenței cristalinului. Culoarea pupilei variază de la cenușiu-fumuriu la alb-porțelaniu. Pacientul își modifică comportamentul (devine apatic sau agresiv) și se lovește de obiectele din jur.

 

Diagnosticul cataractei se stabilește prin: examenul oftalmologic complet; ecografia oculară și electroretinografia (explorarea funcției retinei).

Analizele de sânge, consultul cardiologic și ecografia abdominală sunt foarte importante. În funcție de rezultatul investigațiilor efectuate, pacientul nostru devine candidat pentru operația de cataractă. Pentru o evoluție post operatorie favorabilă, pacientul nu trebuie să prezinte altă patologie (tartru dentar, gingivite, dermatite, otite sau cistite).

Tratamentul cataractei este chirurgical, utilizând ultrasunetele. Intervenția chirugicală se numește extracția extracapsulară a cristalinului, prin facofragmentare și facomulsificare și se realizează sub anestezie generală inhalatorie.

 

Tratamentul după operație este:

  • Sistemic cu antibiotic, antiinflamator și analgezic, timp de 7 zile;
  • Local cu colire cu antibiotic și antiinflamator, timp de 4 luni ( I lună de 4 ori/zi,  a II-a lună de 3 ori/zi,  a III-a lună de 2 ori/zi, a IV-a lună 1 dată pe zi).

Recontroalele după operație se realizează  la 24 ore, 7 zile, 14 zile, lunar timp de 4 luni și apoi de 2 ori pe an, toată viața pacientului.

Complicațiile după operația de cataractă sunt: glaucomul, decolarea retiniană, ulcerul cornean, sinechiile anterioare/posterioare, secluzia pupilară și panoftalmia. În urma acestor complicații pacientul nu va vedea.

 

 

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...