Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Banca de sânge

Pot prietenii noștri patrupezi să doneze sânge?

Da, la fel ca oamenii, tovarășii noștri canini pot dona sânge. De altfel, prima transfuzie înregistrată cu succes a avut ca donator, respectiv primitor 2 patrupezi, în 1665, acțiune coordonată de echipa medicului britanic Richard Lower.

Au câinii grupe de sânge?

Da! Câinii au peste o duzină de grupe de sânge cunoscute. Cu toate acestea, Dog Erythrocyte Antigen sau antigenul eritrocitar canin sau mai simplu, DEA, împarte donatorii în 2 categorii: DEA 1.1 + și DEA 1.2 – clasificare în funcție de care se ține cont în actul transfuzional.

Interesant este că unele rase de câini au o predispoziție de a fi DEA 1.1 pozitiv sau negativ. Ogarii, boxerii, ciobăneștii germani, dobermanii și pitbullii sunt clasificați adesea negativi. Pe de altă parte, Goldenii și Labradorii au mai multe șanse să fie pozitivi.

Patrupezii care nu prezintă antigenul DEA (respectiv pacienții DEA 1.1 -) sunt de cele mai multe ori considerați în mod greșit donatori universali. Din cauza variabilității în cadrul speciei nu se poate confirma existența unui donator universal, fapt pentru care nevoia dezvoltării unei rețele de donatori se accentuează.

 

Beneficii pentru sănătatea donatorului:

Înainte de donare, câinele dumneavoastră beneficiază de o consultație și de efectuarea unui panel specific de analize privind bolile transmise de vectori (hemoleucogramă completă, frotiu citomorfologic, test SNAP 4DX®). Laboratorul din cadrul spitalului nostru beneficiază de aparatură de ultimă generație, cu grad extrem de ridicat de relevanță și cu performanță dovedită în domeniu (linia completă de echipamente Idexx®).

Donarea regulată produce împrospatarea sângelui și stimulează sistemul imunitar, are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular și a functiei hepatice, scade riscul de accidente vasculare. Donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventualele pierderi de sânge și o creștere a capacității de regenerare. Pus în fața unei cauze anemiante severe (ex. babesioză), un donator recurent va tolera mult mai ușor anemia și va avea capacitatea să suplinească mai rapid pierderea masei eritrocitare, datorită stimulării periodice a măduvei hematogene, prin intermediul donării.

De ce ar avea nevoie companionul dumneavoastră de o transfuzie sanguină?

Similar situației din medicina umană, transfuziile de sânge pot salva viața animalelor, cererea fiind din ce în ce mai mare, aplicabilitatea medicinei transfuzionale înregistrând un progres major în ultimii ani. Există numeroase situații în care se impune realizarea unei transfuzii sanguine cum ar fi:

  • Traumă severă care are ca rezultat pierderea acută de sânge, de exemplu, accidentele rutiere.
  • Tulburări de coagulare ale sângelui.
  • Hemoparazitoze (babesioză, ehrlichioza etc.).
  • Intoxicația cu raticide anticoagulante.
  • Anemie (număr scăzut de globule roșii) – cel mai frecvent, distrugerea mediată imun a globulelor roșii sau a trombocitelor.
  • Cancer.
  • Pierderea de sânge în timpul intervenției chirurgicale.

 

 

 

 

 

 

Ce condiții trebuie companionul tău să indeplinească pentru a deveni un erou?

  • Trebuie să dețină un temperament echilibrat, procesul de donare dureaza 5-7 minute, timp în care cățelul dumneavoastră trebuie să își păstreze calmul și să fie cooperant.
  • Vârstă: între 1 și 8 ani.
  • Greutate: minimum 25 kg.
  • Să nu fi primit o transfuzie sanguină.
  • Să nu fi suferit de boli transmisibile, hemoparazitoze de tipul babesiozei.
  • Să aibă o stare de întreținere corespunzătoare și să nu prezinte probleme de sănătate (să nu sufere de boli cronice cardio-renale).
  • Trebuie să fie vaccinat și deparazitat cu regularitate.
  • Este ideal să fi trecut minimum 2 săptămâni de la un eventual tratament cu antibiotice, antihistaminice, antiinflamatoare etc.).
  • Femelele nu pot dona dacă sunt în călduri.

Obiectivul nostru spre beneficiul companionului dumneavoastră:

Prin dezvoltarea unei rețele de donatori, spitalul nostru își propune să ofere pacienților critici o șansă la viață în orice moment. În anumite situații diferența dintre viață și moarte este de doar câteva minute, fapt pentru care ne dorim să conștientizăm proprietarii cu privire la importanța statului de donator și al disponibilității produselor sanguine.

Situația în care se impune o transfuzie este încadrată mereu ca o urgență de aceea este bine să cunoașteți dinainte grupa de sânge! Durează foarte puțin iar echipa noastră de medici va oferi acest serviciu animăluțului dumneavoastră de companie în condiții optime de confort atât pentru el cât și pentru dumneavoastră!

Haideți în echipa noastră! Și cățelul dumneavoastră poate deveni un erou!

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...