Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Informatii

+4021 410 84 55

Spitalul Veterinar Universitar de Urgență "Prof. dr. Alin Bîrțoiu"

Facultatea de Medicină Veterinară București

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREȘTI

Alte manopere

Ghidaj ecocardiografic pentru extragerea paraziților adulți Dirofilaria immitis, de la nivelul cordului drept, la câini

Dirofilaria immitis (impropriu denumit ,,viermele cardiac’’) este un parazit cu localizare cardiopulmonară, cu largă răspândire în țara noastră. Vectorul de transmitere este țânțarul , reprezentând gazda intermediară, iar câinii și pisicile sunt gazde definitive.

Paraziții adulți (masculi și femele) se localizează în arterele pulmonare, producând efecte devastatoare la acest nivel. Ei eliberează microfilarii, larve care ajung în sângele gazdei respective, care vor fi preluate de către țânțari și inoculate în organismul altei gazde. Semnele clinice pe care proprietarii le observă sunt: lipsa poftei de mâncare, oboseala la efort, tuse (poate fi însoțită de spută cu sânge), respirație dificilă, uneori mărirea abdomenului și leșin, mai ales după efort.

Prezența paraziților antrenează consecințe grave: pneumonie, hipertensiune pulmonară (complicată adesea cu trombembolism pulmonar), insuficiență cardiacă congestivă dreaptă, boală hepatică și renală. În stadiul avansat (sindromul venei cave sau sindromul caval), paraziții adulți ajung în cordul drept, viermii fiind vizibili ecocardiografic. Acești câini pot muri, singura posibilitate de salvare fiind extragerea lor direct de la nivelul cordului printr-o incizie în vena jugulară și introducerea unui dispozitiv special.

 

 

 

 

 

Deoarece unii paraziți sunt blocați în zona valvei tricuspide, extragerea lor poate produce ruptura valvei și moartea animalului. Așadar, imagistica ecocardiografică are rolul de a identifica stadiul bolii, poziționarea viermilor și modalitatea de a efectua extragerea lor, prin ghidajul efectuat continuu pe parcursul intervenției de extragere.

Iti stam la dispozitie 24/7

Splaiul Independenței nr. 105, Sector 5, București

Începe o căutare...